header banner
Default

"Det fortæller mig en klam sandhed om vores Danmark," siger en profil med S


Table of Contents

Folketingsmedlem for Socialdemokratiet får stor mængde hadbeskeder i kølvandet på udtalelser om jøders forhold: ”Jeg kan bare ikke leve med at vi lyver for os selv”

Hamas’ blodige og overraskende terrorangreb på civile i Israel i sidste weekend og det israelske militærs hårde modsvar med bombninger i Gaza har fået sindene i kog hos mange, uanset hvor i konflikten deres sympati ligger.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Frederik Vad kommer nu med en opsang til danskerne i et opslag på Facebook. Hans opslag handler om en bestemt gruppe af danskere:

”En gruppe af danskere som har det meget værre end størstedelen af befolkningen er klar over. Jøderne. De gemmer sig. Væk fra det offentlige rum i hele Europa. Medmindre de anonymiserer deres religion og kultur. For det kan være dødsensfarligt at være åben jøde hos os,” skriver Fredrik Vad.

Ifølge Vad er 57 procent af alle hadforbrydelser med baggrund i religion rettet mod jøder, som til gengæld kun udgør en promille af Danmarks befolkning.

placeholder

Høje tabstal

Angrebet i lørdags og de efterfølgende kampe har indtil videre kostet mere end 1300 israelere livet heriblandt 258 soldater, oplyser det israelske militær, ifølge Al Jazeera.

I Gaza har over 1500 palæstinensere mistet livet. Derudover oplyser Israels militær, at 1500 Hamas-krigere er døde i Israel.

Nødhjælpsorganisationen Unicef anslår, at der er et betydeligt antal børn blandt de dræbte i Gaza, skriver DR. 

Jeg er privilegeret som folkevalgt

Israel har desuden blokeret for strøm, vand og nødhjælp til Gaza, hvor der bor 2,3 millioner mennesker. Fredag har det israelske militær, blandt andet ved hjælp af flyvesedler, opfordret civile palæstinensere i den nordlige del af området til at søge sydpå.

Israel har indkaldt 300.000 soldater fra reserven, og en egentlig invasion af Gaza, som er på størrelse med Langeland, er ifølge flere kilder under opsejling.

Hadbeskeder

Herhjemme igen har Frederik Vads engagement i jødernes forhold resulteret i, at den unge politiker har modtaget en stor mængde, ifølge ham selv, meget voldsomme hadbeskeder.

”Jeg skal nok klare den. Jeg er privilegeret som folkevalgt, kan skjule min adresse og alt muligt andet. Men det fortæller mig en klam sandhed om vores Danmark og vores Europa,” skriver Vad.

Han giver ikke meget for den del af danskernes selvforståelse, som bunder i indsatsen under 2. Verdenskrig, hvor danskere hjalp jøder med at flygte til Sverige over Øresund.

Jeg kan bare ikke leve med at vi lyver for os selv i Danmark

”Vi taler om vores egen heltemodige indsats under 2. Verdenskrig, da vi hjalp jøderne til Sverige. I skåltaler og historieudsendelser på DR. Men… er det ikke efterhånden hykleri? Når jøder er nødt til at gemme sig selv væk?”

Frederik Vad mener, at mange danskere ikke har blik for, at det er farligere at være jøde i Danmark end det er at være eksempelvis muslim, katolik eller buddhist.

”Måske er det dumt jeg skriver det her. Sandheden er nemlig, at langt de fleste på sociale medier kører med på en anden fortælling end denne her. Tjek selv. Jeg kan bare ikke leve med at vi lyver for os selv i Danmark. For det gør vi.”

Sources


Article information

Author: Victoria Graham

Last Updated: 1698312003

Views: 623

Rating: 3.9 / 5 (95 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Victoria Graham

Birthday: 1934-02-09

Address: 38878 Johnson Burgs, Port Annahaven, DC 42026

Phone: +4068814269858924

Job: Biotechnologist

Hobby: Cycling, Camping, Survival Skills, Robotics, Swimming, Telescope Building, Cocktail Mixing

Introduction: My name is Victoria Graham, I am a brilliant, esteemed, ingenious, Precious, valuable, risk-taking, vivid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.