header banner
Default

Tech | NU nlLogo nlZoekveldWissel van kleurthemaInloggenWeer, helderTV GidsLive voetbalwedstrijdenVerkeersinformatieSpellenReacties op dit nieuwsberichtDeel dit nieuwsberichtDelen via WhatsAppDelen via FacebookDelen via XDelen via LinkedInDelen via E-mailRea


24 okt 2023 om 11:38 Update: 2 maanden geleden

Booking.com lijkt last te hebben van oplichters. Via het berichtensysteem van het boekingsplatform worden nepberichten verstuurd, zo melden meerdere gebruikers.

In de nepmails wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd voor een zogenaamd probleem met de creditcard, waardoor het hotel niet geboekt kan worden. Het bericht lijkt echt, doordat het verzonden is vanuit [email protected].

Klanten wordt gevraagd opnieuw gegevens van de creditcard op te sturen. "Dit moet vandaag nog gebeuren, anders wordt de afspraak opgeheven en zal je kaart worden belast met extra kosten."

Booking.com-klanten zeggen afgewimpeld te worden als ze melding bij het boekingsplatform proberen te maken. In een enkel geval zei Booking.com zelfs tegen klanten dat ze de link konden vertrouwen. Creditkaartaanbieders zouden inmiddels op de hoogte zijn van de fraudezaken. In sommige gevallen wordt de schade vergoed.

Booking.com schuift schuld af op hotels

VIDEO: Booking.com laat klanten maanden op geld wachten
Radar AVROTROS

Klanten wereldwijd maken melding van deze vorm van fraude, schrijft The Guardian. Ook NU.nl kreeg een aantal meldingen binnen. Maar hoe groot het probleem precies is, blijft onduidelijk.

Vooralsnog houdt Booking.com vol dat geen van zijn systemen is gehackt. The Guardian schrijft dat het bedrijf de schuld afschuift op lekken in e-mailsystemen van hotels waar Booking.com mee samenwerkt.

De getroffen hotels weten niet altijd dat het lek bij hen zit, maar onderzoekers van cybersecuritybedrijf Heimdal noemen dat wel aannemelijk. Zij schrijven dat gestolen gegevens worden misbruikt om klanten uit naam van de hotels berichten te sturen. Het contact met hotels loopt altijd via het systeem van Booking.com, waardoor veel mensen in deze phishingaanvallen trappen.

Alleen de link waarop je moet klikken geeft weg dat het om een nepbericht gaat, schrijft Heimdal. Maar dan moet je goed kijken, want "dat is makkelijk te missen".

Lees meer over:

VIDEO: Buitenlandse oplichters met nep-kredieten? Europese IBAN-Naam Check nodig om fraudeurs te weren
Kassa
CybercrimeBooking.comTech

Sources


Article information

Author: Christopher Boyd

Last Updated: 1704661681

Views: 1384

Rating: 4.8 / 5 (75 voted)

Reviews: 97% of readers found this page helpful

Author information

Name: Christopher Boyd

Birthday: 1919-03-21

Address: 28016 Lauren Drives, Lake Travis, IL 76298

Phone: +4087914707229410

Job: Police Officer

Hobby: Golf, Orienteering, Hiking, Writing, Fishing, Fencing, Card Games

Introduction: My name is Christopher Boyd, I am a vivid, dazzling, courageous, exquisite, clever, striking, variegated person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.