header banner
Default

ÖZEL HABER: SEC, kripto üçgeni ve muhtemel ETF onayları hakkında son gelişmeler


Kripto para piyasası 2023 yılına muazzam bir giriş yaptı. 2020 yılında ayı sezonuna giren piyasa 2023’ün gelişi ile birlikte küçük çaplı bir ralli başlattı. Bitcoin, yeni yılda toplamda yüzde 93’e yakın artış ile 31.700 dolar seviyelerine kadar yükseldi. Ancak bundan kısa bir süre sonra kripto para piyasası başta Bitcoin olmak üzere yeniden düşüş trendine girdi.

Ne var ki kripto para piyasasına geçtiğimiz haziran ayında varlık yönetimi şirketi BlackRock’ın spot Bitcoin ETF başvurusuyla yeni bir soluk geldi. BlackRock’ın ETF başvurusu kripto endüstrisinde adeta büyük bir heyecan yarattı.

Bunun üzerine Fidelity, Valkyrie, Wisdom Tree, Invesco gibi pek çok kripto şirketi spot Bitcoin ETF başvuruları için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kapısında kuyruk oluşturdu.

Her ne kadar endüstrideki varlık yönetimi şirketlerinin peş peşe ETF başvuruda bulunmasıyla kripto para piyasasında ufak çaplı yükselişler meydana gelse de ivmeler, süreklilik sağlayamadı. Bu süreçte ise SEC, ETF başvurularını onaylama konusunda ayak diretmeye başladı ve başvuruların yetersiz olduğuna dair karara vardı. Hemen ardından Fidelity Investments başvuru yenileme konusunda diğer şirketlere ön ayak oldu. Fidelity liderliğinde aralarında Invesco, VanEck, 21Shares ve WisdomTree'nin de bulunduğu şirketler, başvurularına yeni ayrıntılar eklemek için bir dizi yeni başvuruda bulundu.

Öte yandan Grayscale, kendi fonunu Ethereum (ETF) ETF’ine dönüşmek için SEC’e başvuruda bulundu. Ancak SEC, Grayscale’in başvurusunu geri çevirdi. Kripto endüstrisinde tüm gözler Grayscale ve SEC arasındaki davaya odaklanmıştı. 29 Ağustos itibarıyla da Grayscale, SEC karşısında hem kendi hem de kripto endüstrisi adına büyük bir zafer elde etti. Mahkemenin, SEC'in kararını yeniden gözden geçirmesine ilişkin verdiği karar ile birlikte ABD, ilk spot Bitcoin ETF'ine bir adım daha yaklaşmış olabileceğine ilişkin yorumlar gelmeye başladı.

SEC, ETF başvurularında köşeye sıkıştı

VIDEO: Spot Bitcoin ETF Nedir? SEC Onayı ve Kripto Piyasasındaki Etkileri!
Berk Tavsan

Grayscale’ın SEC karşısında elde ettiği zafer ile birlikte SEC üzerinde daha fazla baskı oluşmaya başladı. Buna ek olarak spot Bitcoin ETF başvurularının yanı sıra endüstride Ethereum (ETH) ETF başvuruları da gelmeye başladı.

Spor Bitcoin ETF başvurusunda bulunan Valkyrie’nin ETH ETF başvurusunda bulunmasının yanı sıra, yatırım yönetimi şirketleri ARK Invest ve 21Shares de SEC’e Ethereum ETF başvurusunda bulunmak için bir araya geldi.

Şimdilerde ise pek çok uzmanın görüşü, SEC’in ETF’leri onaylama konusunda giderek köşeye sıkıştığını ve son olarak Grayscale’ın düzenleyici kurumda karşısındaki zaferinin ardından SEC’in ETF’leri onaylama oranını yukarı çektiği yönünde.

Kripto piyasasında ETF’ler hafife alınıyor olabilir mi?

VIDEO: Bitcoin ETF’te İlginç Detay Ortaya Çıktı - Uzmancoin ile Kripto Gündemi
Uzmancoin

 Her ne kadar ETF’ler konusunda endüstriden olumlu haberler gelmeye başlasa da genel olarak kripto para piyasası, mevcut düşüşlerden kurtulabilmiş değil. Bununla birlikte piyasanın, söz konusu ETF onaylarının endüstride hafife aldığına ilişkin spekülasyonlar meydana gelmeye başladı.

Cointelegraph Türkiye’ye özel konuşan Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat’a, piyasanın yapılan ETF başvurularını hak ettiği şekilde fiyatlayıp fiyatlamadığını sorduk. “Bu soruya cevabım hem evet hem de hayır” diye konuşan Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: bunu başvuru olarak değil de bu başvurunun hazirandan beri kabulü sürecindeki çeşitli etmenlerin, özellikle Grayscale’in fonunu ETF’e dönüştürmesi konusunda SEC’e açtığı dava ve SEC’in Ripple davasındaki kısmı yenilgiyi de hesaba katmamız gerekiyor.”

Polat, ETF başvurularının olumlu sonuçlanacağı senaryoda bu karardan sadece kripto varlıkların etkilenmeyeceğinin altını çizdi: “Olası karar, önümüzdeki dönemde hem kripto hem geleneksel finans varlıklarının dijitalleşmesiyle ortaya çıkacak dijital varlıklarda bence çok farklı ve olumlu gelişmelere yol açacak.”

“ETF tarafındaki gelişmeler piyasa okuması açısından zayıf gibi görünse de aslında buraya toplanacak para miktarı BlackRock gibi geleneksel finans kuruluşlarının çıkaracakları yeni dijital varlık ürünleriyle çok daha farklı bir noktaya gidecek” diye konuşan Polat, ekledi: “Kripto para piyasasını geleneksel finans piyasasıyla dijital varlıklar yelpazesi altında birleştirerek yeni kapılar açılacak. ETF kapsamına alınabilecek kripto paraların da çok ciddi olumlu fiyat ve gelişim açısından fayda göreceği, diğerlerinin de yavaş yavaş piyasadan ayıklanacağı bir süreç olarak görüyorum.”

BlackRock ve Fidelity gibi kurumların kripto paraları nereye doğru götürmek istediğine vurgu yapan Polat şunları söyledi: “SEC’in üzerinde çok ciddi bir baskı var. Bu şirketler, sadece Bitcoin ETF’i değil, aynı zamanda ARK ve Valkyrie gibi şirketler Ethereum ETF başvurularında da bulunuyorlar. SEC’in şu anki olumsuz tavrının ileride değişeceğini düşünüyorum.”

ABD seçimlerinin SEC’in kararında belirleyici olacağını belirten Polat, “Kripto paralar cumhuriyetçiler ve demokratlar arasında seçimler öncesinde çok ciddi bir tartışma gündemi yaratacak. Dolayısıyla SEC’in bu kadar keyfi davranamayacağını ve bu bağlamda da ETF konusunun ABD’de seçim süreci ilerlerken kripto para ekosisteminde konjonktürün olumluya döneceğini düşünüyor, bu açıdan da ETF’lerin de onaylanma olasılığının daha yukarılara çıkacağını öngörüyorum.”

Sources


Article information

Author: Katherine Gardner

Last Updated: 1699399682

Views: 1237

Rating: 4.8 / 5 (100 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Katherine Gardner

Birthday: 1933-04-18

Address: USNV Villa, FPO AE 68237

Phone: +3653252209839251

Job: Nurse

Hobby: Photography, Board Games, Hiking, Singing, Ice Skating, Snowboarding, Skiing

Introduction: My name is Katherine Gardner, I am a Gifted, courageous, accessible, receptive, risk-taking, capable, skilled person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.